Skip to main content Skip to footer

Anskaffelse af klaver

Gode råd til anskaffelse af instrument og placering i hjemmet

Når man er klaverelev på Aarhus Musikskole, forventes det, at man har et instrument til rådighed, så man har mulighed for at øve sig regelmæssigt mellem klavertimerne. Vi vil her beskrive nogle af de overvejelser, det er vigtigt at gøre sig omkring instrumentet i hjemmet. 

  • Hvor i hjemmet? 
  • Sid rigtigt ved klaveret 
  • Hvilket instrument - Akustisk eller elektrisk? 

Hvor i hjemmet? 

Pladsen ved klaveret skal gerne være et indbydende sted, hvor man har lyst til at sætte sig hen og fordybe sig i musikken. Her er nogle af de ting, man skal være opmærksom på. 

  • Står klaveret et sted, der inviterer til fællesskab om musikken (en lille koncert eller en fællessang)? 
  • Står klaveret i et rum, hvor muligheden for at øve begrænses af, at rummet bruges til andre ting: Ved fjernsynet, på arbejdsværelset etc.? Det kan selvfølgelig være svært helt at undgå, men prøv så at lave nogle gode aftaler omkring tidsrum, hvor der er fri til at øve og musicere.
  • Er der aflægningsplads til noder mm. i umiddelbar nærhed til instrumentet. 
  • Akustiske instrumenter er følsomme overfor skift i temperatur og luftfugtighed. En placering i direkte sollys eller klos op ad en radiator eller en dårligt isoleret ydervæg kan betyde, at det har svært ved at holde stemningen.

Sid rigtigt ved klaveret 

For at opnå god teknik og undgå spændinger er det vigtigt at sidde ordentligt ved klaveret. Det anbefales, at man benytter en klaverbænk, der kan indstilles i højden.

  • Sid med ret ryg og afslappede skuldre. Siddehøjden er korrekt, når underarmene er vandrette, når fingrene hviler på tangenterne. 
  • Sid midt for klaveret og ikke for tæt på. Albuerne må ikke være længere tilbage end skuldrene. 
  • Sid ikke for langt tilbage på sædet. Ca. 1/3 af lårene skal være fri. 
  • Hvis man ikke er så høj, at man kan nå gulvet med fødderne, kan man bruge en fodskammel. 
  • Vær opmærksom på ordentlig belysning, når du spiller efter noder. 

Hvilket instrument – Akustisk eller elektrisk? 

Det er en god idé at søge vejledning hos din klaverlærer i forbindelse med instrumentanskaffelse. Overordnet er der to muligheder: Et akustisk klaver/flygel eller et digitalpiano.

Akustiske instrumenter 

Akustiske instrumenter kan opdeles i opretstående klaverer, der f.eks. kan stå op ad en væg og flygler, der står frit i rummet, kræver noget mere plads og som hovedregel koster en del mere.

Et godt akustisk klaver eller flygel er nummer 1, når det gælder spilleoplevelse. Man får ganske enkelt en fornemmelse af tangenternes mekanik og instrumentets klanglige respons, som selv ikke de dyreste digitalpianoer formår at efterligne. Det har stor betydning for både den teknik, man udvikler, og motivationen ved at spille.

Et akustisk instrument er ikke en billig løsning, og samtidig skal man påregne løbende vedligeholdelse – primært i form af stemning. Men hvis man anskaffer sig et instrument i en god kvalitet, kan det holde i årtier og vil typisk holde værdien ret godt, hvis man f.eks. på et tidspunkt ønsker at sælge eller skifte det ud med en anden model. 

Der er dog nogle faldgruber ved anskaffelse. Man kan støde på annoncer med meget billige klaverer til afhentning, eller man får måske tilbudt et gammelt klaver fra en bekendt. Man kan være heldig at gøre et fund, men ofte vil der være tale om ældre instrumenter, der ikke er blevet ordentligt vedligeholdt. De kan være behæftet med mekaniske fejl, der ikke kan udbedres, eller instrumentet kan være umuligt at stemme tilfredsstillende. Desværre kan det være svært for andre end fagfolk at vurdere, om en reparation kan svare sig. Brugte klaverer kan sagtens være en god mulighed, men vi anbefaler, at man køber hos professionelle klaverhandlere, der ved hvad de har med at gøre og kan stå inde for kvaliteten – også selvom, at det koster lidt ekstra. Nye akustiske instrumenter fås fra omkring 25.000. Brugte i en brugbar kvalitet fra omkring 15.000. Nogle klaverforretninger lejer instrumenter ud. 

Digitalpiano / El-klaver

Med et digitalpiano får man ikke helt samme spilleoplevelse som på et velfungerende akustisk instrument. Men et digitalpiano er forbundet med en række fordele og kan være en brugbar løsning: 

  • Pris: Et digitalpiano er en del billigere i anskaffelse end akustiske klaverer. Brugbare instrumenter fås fra omkring 4.500 kr. Afhængigt af behov kan det dog godt betale sig at gå lidt op. Pris og kvalitet følges ad. 
  • Ingen faste udgifter til stemning.
  • Lydløst. Med et digitalpiano kan man øve med høretelefoner. Det kan være en stor fordel, hvis man bor i lejlighed eller af anden grund skal tage hensyn til sine omgivelser. 
  • Transportabelt: Et digitalpiano kan nemt tages med, hvis man skal flytte eller blot vil have det stående i et andet rum. Nogle digitalpianoer er endda egnede til nemt at kunne tages med, hvis det skal bruges ”ud af huset”. 

Det skal du være opmærksom på, når du køber et digitalpiano: 

Skal have: 

  • 88 tangenter i rigtig størrelse. Tangenterne skal være vægtede (have en modstand, der er sammenlignelig med et akustisk klaver) og være anslagsfølsomme (reagere på, om man spiller svagt eller kraftigt). 
  • Pedal (kaldes sustainpedal eller damperpedal). 
  • Nodestativ (evt. et løst stativ stillet op bag klaveret). 

Vær herudover opmærksom på: 

  • Om der er indbyggede højtalere, så instrumentet kan spille ud i rummet ved egen hjælp. Kvaliteten af højtalersystemet er typisk et af de steder, hvor der er sparet på de lidt billigere modeller. 
  • Hvis udseendet betyder noget, kan man kigge efter modeller med et integreret stativ i træ. De har yderligere den fordel, at pedalen er fast monteret. En løs pedal har det med at glide rundt. Et digitalpiano med integreret stativ koster typisk lidt mere, og man skal være opmærksom på, at de ikke er bygget til at blive flyttet meget rundt, hvis man gerne vil have mulighed for at kunne tage klaveret med.
  • Flere digitalpianoer har en del smarte funktioner. Det er dog ikke afgørende for, om du får et brugbart instrument at spille på, og i langt de fleste tilfælde er en god klaverlyd det eneste, du har brug for. 
  • Undgå: Det kan være fristende at falde for et billigt keyboard med en masse lyde og rytmer. Typisk er tangenterne på sådan et instrument alt for lette i anslaget og ikke egnede til at øve klaver på. 

Endelig skal det nævnes, at man kan få silent-klaverer, der er akustiske klaverer med et indbygget digitalpiano, så man kan slå mekanikken fra og øve med høretelefoner når påkrævet. De er ikke helt billige, men en løsning, hvis man vil have nogle af fordelene fra begge verdener.